Normal_sunscreen

Het aantal gevallen van huidkanker is in de afgelopen jaren fors toegenomen. Vorig jaar kwamen er drieduizend extra patiënten bij, waardoor het aantal nieuwe gevallen van huidkanker nu boven de vijftigduizend is komen te liggen. De organisatie KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor een 'zorgwekkende opgaande lijn', zo meldt de Telegraaf.

Als de huidige stijging zich voortzet zullen er over vijf jaar jaarlijks 75.000 patiënten zijn die een medische behandeling nodig hebben, zo verwacht KWF Kankerbestrijding. Volgens de stichting ligt de voornaamste oorzaak van het toenemend aantal gevallen van huidkanker erin dat veel mensen zich onvoldoende beschermen tegen de zon. 'Ruim 90 procent van de bevolking wéét dat onverstandig zonnen de kans op kanker vergroot, maar het gedrag is er niet naar', zegt Marsja Meijer van KWF. Volgens de woordvoerster smeert zo'n veertig procent van de mensen zich niet of onvoldoende in met een middel tegen zonnebrand.

De meeste mensen denken er wel aan wanneer ze op het strand liggen, 'maar niet als men op straat loopt of in de speeltuin is. En al helemaal niet op wintersport', aldus de woordvoerster. KWF Kankerbestrijding waarschuwt met name wintersporters tegen blootstelling aan ultraviolette straling in de bergen. 'In de bergen is de uv-straling groter, de lucht vaak schoner en helderder, en door sneeuw weerkaatst wel 90 procent van de uv-straling.'

© Nationale Zorggids