Schijf van Vijf
Kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis luidt de noodklok over het toenemende aantal ondervoede kinderen. Meer kinderen raken ondervoed doordat ze 'te gezond' te eten krijgen. Vooral hoger opgeleide ouders slaan door. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 
 
Sandra Schrama is kinderarts bij het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Schrama behandelt steeds vaker kinderen die ondervoed zijn. Vlak voor kerst behandelde ze in tweeënhalve week zeven nieuwe patiëntjes met ondervoeding. De kinderarts stelt dat de huidige gezondheidsrage de boosdoener is. Ouders, zo waarschuwt de arts, moeten oppassen met 'te gezonde' voeding. “Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind, dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.'' Vooral de hoger opgeleide ouders willen nog wel eens doorslaan, aldus Schrama. 
 
De aandacht voor te gezond eten brengt nogal wat risico's met zich mee. Een kind dat te weinig eet, kan bijvoorbeeld niet meer helder denken. Schrama: “Zo'n jongere is lusteloos en depressief, kan zich niet goed concentreren op school.'' Meisjes kunnen daarnaast problemen krijgen met hun menstruatie. “Ik zie soms meisjes van 17, die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.'' 
 
De kinderen weer normaal te laten eten is daarnaast een enorme opgave. Schrama verwijst de kinderen vaak door naar diëtiste Van den Ende. Zij probeert de kinderen van hun angst voor e-nummers en hun angst om dik te worden af te helpen. Van den Ende adviseert ouders om kinderen volgens de door het Voedingscentrum voorgeschreven Schijf van Vijf te laten eten. “Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar niet om die alléén maar te eten. Dat is voor een kind in de groei te eenzijdig.”
 
© Nationale Zorggids