Normal_afwas

Kinderen uit gezinnen die de afwas laten doen door de vaatwasser blijken een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van allergieën dan kinderen uit gezinnen die de afwas met hand doen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Zweedse Queen Silvia Children’s Hospital, meldt Nu.nl

De onderzoekers vroegen de ouders van meer dan duizend Zweedse kinderen van zeven en acht jaar oud hoe zij de afwas doen: door middel van een vaatwasser of met de hand? Ook vroegen de onderzoekers aan de ouders of de kinderen last hebben van astma of eczeem. In de gezinnen die de afwas doen met de hand heeft 23 procent last van eczeem en kampt 1,7 procent met astma. In de gezinnen die de vaatwasser het werk laten doen heeft 38 procent eczeem en 7,3 procent astma.

Volgens de uitkomsten van het onderzoek is een beetje vies worden blijkbaar goed voor het immuunsysteem. Hiermee wordt de hygiëne hypothese bevestigd. Die hypothese stelt dat dat kinderen allergieën ontwikkelen omdat de omgeving te schoon is. Komt het kind niet in aanraking met bacteriën, dan functioneert het immuunsysteem niet naar behoren.

De onderzoekers geven ook aan de gezinnen die de afwas met de hand doen een andere leefstijl hebben die mogelijk een beter immuunsysteem opleveren. Deze gezinnen leven vaker in een overbevolkt huis en hebben lagere sociaaleconomishe status, waardoor het immuumsysteem verbetert.

© Nationale Zorggids