Normal_hardlopen_kinderen__screenshot_

Mensen die kampen met een attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) overlijden vaak op jongere leeftijd dan leeftijdsgenoten die geen ADHD hebben. Deense onderzoekers ontdekten dat het aantal vroegtijdige overlijdens onder mensen met ADHD ruim 2,5 keer zo hoog is als het aantal onder leeftijdsgenoten zonder ADHD. Dit meldt Gezondheidsplein.nl naar aanleiding van een artikel in tijdschrift The Lancet. 

Deense onderzoekers volgenden via dataregisters bijna twee miljoen Denen die tussen 1981 en 2011 geboren werden. Hieruit bleek dat mensen met ADHD vaak eerder overlijden dan (gezonde) leeftijdsgenoten. Het risico op een vroegtijdige dood is groter onder mensen met ADHD, zo luidt de conclusie. De vreoge sterfte onder mensen met ADHD was ruim 2,5 keer zo hoog. De doodsoorzaak was daarbij vaak een onnatuurlijke, zoals een ongeluk. De onderzoekers voerde vervolgens een correctie uit, waarbij bijkomende psychiatrische aandoeningen, zoals verslavingen, niet meegenomen werden. De vroegtijdige sterfte onder ADHD'ers bleek toen anderhalf keer zo hoog als de sterfte onder leeftijdsgenoten zonder aandoeningen. 
 
Uit de gegevens blijkt dat het risico op vroegtijdig overlijden het hoogste is voor mensen die pas na hun 18e de diagnose ADHD kregen. Vrouwen overlijden daarnaast vaker vroegtijdig dan mannen. Naar aanleiding van de resultaten pleiten de onderzoekers voor een vroeg diagnose en behandeling van ADHD. 
 
© Nationale Zorggids