Normal_yrozijnen

Tussendoortjes voor kinderen bevatten in veel gevallen meer suiker en calorieën dan goed is voor kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die twintig verschillende tussendoortjes voor kinderen onderzocht. De Consumentenbond bekeek de hoeveelheid zout, suiker, vet en calorieen per portie in 'gezonde' snacks zoals yoghurtrozijntjes, ontbijtkoek, fruitreepjes en babykoekjes.

Uit het onderzoek blijkt dat de tussendoortjes voor kinderen vaak 90 tot ruim 100 kilocalorieën bevatten. In tussendoortjes voor volwassen, bijvoorbeeld speculaas, zitten ter vergelijking maar 60 kilocalorieën.

De Consumentenbond noemt deze tussendoortjes ‘ongezond’, omdat het kind veel vet en suiker binnen zou krijgen. Volgens het voedingscentrum mogen kinderen tot en met drie jaar rond de 1000 kilocalorieën per dag binnen krijgen. Een kind tot acht jaar mag er ongeveer 1500. Heeft het kind een actieve leefstijl, dan mag het ongeveer 100 kilocalorieën meer nemen.

Ook wordt er gezegd dat de teksten op de verpakkingen onzin zijn. “De teksten raken soms kant nog wal. Ze doen geloven dat het echt nodig is om een tussendoortje te nemen. Dat is natuurlijk niet zo”, aldus de Consumentenbond.

© Nationale Zorggids