Normal_schildklier234

Op korte termijn gaat de overheid miljoenen jodiumtabletten verspreiden. De tabletten moeten zwangere vrouwen en kinderen beschermen in geval van een kernramp of een nucleaire aanslag. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier, die vervolgens geen radioactief jodium meer op kan nemen. Dit melden Omroep Zeeland, het Algemeen Dagblad en de Telegraaf.  

De Persdienst van de overheid meldt dat de zone van mensen die in een risicogebied wonen en dus in aanmerking komen voor een jodiumpil vergroot is. Eerder kregen inwoners in een straal van 10 tot 25 kilometer rond een kerncentrale de pillen, nu is deze zone echter vergroot naar 100 kilometer. Dit houdt in dat de overheid miljoenen jodiumtabletten gaat verspreiden over vrijwel heel Oost- en Zuid-Nederland. Er staat een kerncentrale in Petten en een in Borssele. Daarnaast krijgt ook een deel van de Randstad de jodiumtabletten, aldus de Persdienst. 
 
De jodiumpillen bieden bescherming tegen schildklierkanker. Door het slikken van de pillen raakt de schildklier verzadigd met de goedaardige jodium. De schildklier sluit zich vervolgens af en neemt geen radioactieve jodium meer op. Minister Schippers van Volksgezondheid besluit dit voorjaar over de manier waarop de pillen verspreid zullen worden onder de zwangere vrouwen en kinderen. 
 
© Nationale Zorggids