Normal_kind_jongen_ogen_jong_2343

De overdracht van verpleegkundige gegevens van kinderen is vaak onvolledig, niet eenduidig of in zijn geheel ontbrekend. Bijna 77 procent van de professionals betrokken bij verpleegkundige kindzorg ervaart knelpunten bij de overdracht. De foutgevoeligheid bij de gegevensoverdracht is daarnaast hoog, omdat er nog veel op papier overgedragen wordt. Dit meldt Skipr.

De verpleegkundige beroepsvereniging V&VN en het Nederlands ICT Instituut voor de Zorg (Nictiz) ondervroegen ruim 300 zorgprofessionals naar hun ervaringen. Overdracht van gegevens en het betrekken van ouders bij het zorgproces zijn knelpunten, zo blijkt uit het onderzoek. 
 
De gegevensoverdracht kent meerdere knelpunten. Slechts 2 procent van de respondenten genereert de overdracht uit het elektronisch dossiers en stuurt het rechtstreeks naar het elektronisch dossier van de volgende zorginstelling. 57 procent van de respondenten gaf daarentegen aan de gegevens op papier over te dragen. 25 procent stuurt de verpleegkundig overdracht digitaal op. Bij het verwerken van de ontvangen gegevens komt ook veel schrijfwerk kijken. 33 procent van de respondenten zegt de informatie op papier te ontvangen en vervolgens over te typen in het elektronische dossier. 16 procent verwerkt de papieren overdracht door het in het eigen papieren dossier bij te schrijven. Slechts 18 procent ontvangt de informatie digitaal en voegt deze toe aan het elektronische patiëntendossier. 
 
Het overdragen op papier werkt fouten in de hand, aldus de onderzoekers. 52 procent van de zorgverleners geeft daarnaast aan dat de overdracht niet alle benodigde informatie bevat en dat ze regelmatig op zoek moeten naar ontbrekende informatie. Om risico's te voorkomen pleiten de onderzoekers voor de invoer van een landelijke informatiestandaard 'kindverpleegkundige overdracht'. Elektronische uitwisselingsspecificaties moeten in de standaard opgenomen worden, zodat de gegevensoverdracht elektronisch in plaats van op papier plaats gaat vinden. 
 
© Nationale Zorggids