Normal_e-cigarette-668453_640

Staatssecretaris Van Rijn scherpt de eisen en regels aan voor alle e-sigaretten door onder meer de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alle producten in te voeren en extra veiligheidseisen aan de ingrediënten te stellen. De e-sigaret is schadelijker dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM en de NVWA hebben gedaan naar de gezondheidrisico’s van de e-sigaret. Het gaat om alle e-sigaretten, zowel met als zonder nicotine. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Staatssecretaris Van Rijn: “Nu blijkt dat alle e-sigaretten schadelijker zijn dan we dachten, wil ik de leeftijdsgrens van 18 jaar zo snel mogelijk invoeren om te voorkomen dat jongeren hiermee in aanraking komen. Tabak roken is weliswaar veel schadelijker, maar we moeten er alles aan doen om jongeren te weerhouden van roken. Des te groter de kans dat ze er nooit aan beginnen.”
 
Daarnaast gaat de staatssecretaris aanvullende maatregelen in de Tabakswet opnemen om onveilige producten van de markt te weren en de door het RIVM en de NVWA geconstateerde risico’s, waar mogelijk, te voorkomen of in ieder geval te beperken. Dit kan door eisen te stellen aan ingrediënten voor alle soorten e-sigaretten. Verder zouden producenten moeten specificeren welke e-liquids en verdampers met elkaar compatible zijn (en bij gebruik niet voor emissies van gevaarlijke stoffen zorgen).
 
Het roken van e-sigaretten is minder slecht dan tabak roken. Toch raadt de NVWA de e-sigaret af als structureel alternatief voor tabakroken of voor gebruik door niet-rokers. Het RIVM heeft in de damp van e-sigaretten schadelijke stoffen en chemische onzuiverheden gevonden zoals nicotine en propyleenglycol. Gebruik van e-sigaretten kan leiden tot gezondheidsschade. De gezondheidseffecten zijn sterk afhankelijk van de rookgewoonten. Het RIVM gaat nog onderzoeken wat de risico’s zijn voor omstanders die meeroken.
 
© Nationale Zorggids