Logo_logo_hogeschool_rotterdam
Preventie is een van de pijlers van de nieuwe Jeugdwet. Patricia Vuijk, lector bij Hogeschool Rotterdam, start om die reden een praktijkgericht effectonderzoek naar de effectieve preventie van psychosociale problemen van jeugdigen. In haar onderzoek neemt de kracht van de relatie tussen jeugdige en jeugdprofessional een belangrijke rol in. Op 24 maart 2015 geeft Vuijk een openbare les. Dit meldt de Hogeschool Rotterdam. 
 
Vuijk is lector Publieke Zorg en Preventie voor Jeugd. Door middel van het onderzoek wil Vuijk samen met haar onderzoeksgroep preventieprogramma’s voor Rotterdamse jeugdigen met psychosociale problemen ontwikkelen en toetsen. Daarnaast ontwikkelt en toetst zij programma’s voor ouders en leraren van deze jeugdigen met als doel de omgeving waarin de jeugdigen opgroeien, te versterken. Tevens ontwikkelt zij opleidingsmethodieken waarmee jeugdprofessionals kunnen worden getraind in het zorgvuldig implementeren van de evidence-based richtlijnen van preventieprogramma’s.
 
“Wanneer door mijn onderzoek is aangetoond dat deze preventieprogramma’s en opleidingsmethodieken effectief zijn, worden deze opgenomen in het aanbod van Rotterdamse jeugdhulpinstellingen, het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, en in de curricula van de verbonden opleidingen van Hogeschool Rotterdam“, aldus Vuijk. Zij verwacht aan het einde van dit jaar de eerste resultaten van haar onderzoek. 
 
© Nationale Zorggids