Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

Een brede coalitie van artsenorganisaties heeft concrete afspraken gemaakt om kindermishandeling te bestrijden. De artsenorganisaties willen via intensievere samenwerking en bewustwording via scholing het aantal mishandelde kinderen omlaag brengen. Ook willen zij dat in elke gemeente een vertrouwensarts komt die ieder uur van de dag bereikbaar is. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). 

De artsenorganisaties noemen vier belangrijke punten waarop zij concreet gaan inzetten. Allereerst zetten zij in op de organisatie van hulp dichtbij en rond het gezin. Een goede samenwerking tussen huisartsen en jeugdartsen is hierbij cruciaal. Bovendien willen de artsenorganisaties de adviesfunctie van de vertrouwensarts versterken. Daarnaast moet er meer scholing en ondersteuning komen om de kennis en deskundigheid van de artsen te vergroten en ten slotte moet er ingezet worden op vroegsignalering, door bijvoorbeeld voorlichting te geven aan ouders en programma’s te starten voor bepaalde risicogroepen.

De coalitie heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om bovengenoemde punten te ondersteunen zodat, aldus de coalitie, kinderen in onveilige situaties zo snel mogelijk weer een goed thuis hebben. De coalitie bestaat uit de KNMG, de LHV, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN), de Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling (VVAK), het Forensisch medisch Genootschap (FMG) en de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp artsen (NVSHA).

© Nationale Zorggids