Normal_njilogotriplep150_nederlands_jeugdinstituut_nji_logo

Welke kinderen of jongeren lopen een extra risico op stemmingsproblemen en welke signalen wijzen hierop? De nieuwe Richtlijn Stemmingsproblemen in de jeugdhulp geeft antwoord op deze vragen. De richtlijn beschrijft hoe kinderen of jongeren met stemmingsproblemen het beste geholpen kunnen worden. Dit meldt het Nederlands Jeugd Instituut.

Om de beste hulp te kunnen bieden aan kinderen met stemmingsproblemen, moeten hulpverleners de risico’s en signalen kunnen herkennen. Ze moet weten wanneer ze het kind extra in de gaten moet houden en op welk moment ze gespecialiseerde hulp moet inschakelen. De nieuwe Richtlijn Stemmingsproblemen in de jeugdhulp geeft hier handvatten voor. Daarnaast geeft de richtlijn een overzicht van aanbevolen interventies bij stemmingsproblemen en stemmingsstoornissen. Bij kinderen of jongeren met stemmingsproblemen komen suïcidale gedachten vaker voor, daarom besteedt de richtlijn ook hier aandacht aan.

Bij de Richtlijn Stemmingsproblemen in de jeugdhulp horen vijf praktische werkkaarten voor professionals. Van de richtlijn is eveneens een cliëntversie beschikbaar. De handreiking is geautoriseerd door de beroepsverenigingen Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen en Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers.

© Nationale Zorggids