Normal_gezin4

De Staatscommissie Herijking ouderschap buigt zich over vraagstukken rond afstamming, het meerouderschap, meeroudergezag en het draagmoederschap. De Staatscommissie is gevraagd om voor 1 mei 2016 een rapport uit te brengen. De commissie vraagt iedereen die vanuit eigen ervaring of kennis een boodschap wil delen met de staatscommissie om dit te doen. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen leiden tot nieuwe mogelijkheden en inzichten, en veranderende gezinssamenstellingen. Deze ontwikkelingen leiden ook tot nieuwe vragen over de rol van ouders, de band tussen ouder en kind, en de manier waarop individuen zich ontplooien. Daarom zal de Staatscommissie met het oog op de toekomst allereerst kijken naar de uitgangspunten van het afstammingsrecht en het ontstaan van juridisch ouderschap dat verschillende vormen kent, bijvoorbeeld biologisch of sociaal ouderschap. Ook brengt de commissie in kaart welke wettelijke mogelijkheden er zijn voor meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap.
 
De deskundigen zullen zich uitspreken over mogelijkheden om leefvormen naar individuele inzichten in te richten. Dit omvat de vraag of het huidige uitgangspunt dat een kind niet meer dan twee juridische ouders kan hebben en niet meer dan twee personen het gezag over het kind kunnen uitoefenen, moet veranderen. Als meerouderschap of meeroudergezag mogelijk moet worden, zal de commissie ook een voorstel doen voor de inhoud van een wettelijke regeling.
 
De Staatscommissie heeft inmiddels gesproken met een groot aantal experts uit verschillende disciplines, ervaringsdeskundigen en belanghebbenden. De Staatscommissie wil er zeker van zijn dat zij geen informatie, gezichtspunten of overwegingen over het hoofd ziet. Daarom nodigt zij graag iedereen uit die vanuit eigen ervaring of kennis een boodschap aan de Staatscommissie mee wil geven om dit te doen via herijkingouderschap@minvenj.nl.
 
© Nationale Zorggids