Normal_e-sigaret

Jongeren die zeggen dat ze wel eens een e-sigaret hebben geprobeerd, gaan daar zelden mee door. Slechts een beperkt deel van de jongeren gaat door met de sigaret. Dat blijkt uit een studie van Cardiff University in Wales, meldt De Volkskrant. 

De onderzoekers maakten gebruik van twee eerder afgenomen vragenlijsten uit 2013 en 2014, die meer dan tienduizend jongeren invulden. Daaruit blijkt dat 12,3 procent van de jongeren tussen de elf en zestien jaar weleens een e-sigaret heeft geprobeerd, van wie 1,5 procent regelmatig een e-sigaret opsteekt. De jongeren die dat regelmatig doen, rookten in die tijd ook al tabak. Eén van de argumenten die tegenstanders gebruiken, is dat de e-sigaret zou leiden tot tabaksverslaving. Volgens de studie uit Wales blijkt dit dus niet zo te zijn.

Onlangs scherpte staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de eisen en regels aan voor alle e-sigaretten door onder meer de leeftijdsgrens van 18 jaar in te voeren. “Nu blijkt dat alle e-sigaretten schadelijker zijn dan we dachten, wil ik de leeftijdsgrens van 18 jaar zo snel mogelijk invoeren om te voorkomen dat jongeren hiermee in aanraking komen. Tabak roken is weliswaar veel schadelijker, maar we moeten er alles aan doen om jongeren te weerhouden van roken. Des te groter de kans dat ze er nooit aan beginnen”, zei hij op 23 maart. 

Omdat in de meeste e-sigaretten nicotine zit, lijkt het vreemd dat deze vorm van roken niet verslavend is. Hoogleraar psychologie Reinout Wiers van de Universiteit van Amsterdam kijkt er echter niet van op. "Het gaat om een combinatie van stoffen in tabak die verslavend is, niet zozeer de nicotine alleen", zegt hij. 

© Nationale Zorggids