Normal_opa_spelen

Nog geen derde van de Nederlandse kinderen jongeren dan drie jaar is altijd bij zijn of haar vader of moeder. De baby's en de peuters verblijven voornamelijk bij hun opa en oma en gaan relatief weinig naar het kinderdagverblijf. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, meldt Metro.

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, zette cijfers op een rij over kinderen in Europa. Hieruit blijkt dat Nederland een uitzonderlijk land is, als het over jonge kinderen gaat. Nederlandse kinderen gaan vooral veel naar opa en oma, terwijl de helft van de Europese kinderen alleen zijn ouders als opvoeder heeft. In Bulgarije is bijvoorbeeld tachtig procent van de baby's altijd bij een vader of moeder. 

Ook in vergelijking met bijvoorbeeld Denemarken, Zweden en Slovenië gaan Nederlandse kinderen nauwelijks naar de professionele kinderopvang. In die landen gaan de kinderen gemiddeld dertig uur per week naar de professionele kinderopvang. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau hebben in Nederland opa's en oma's hun handen vol aan hun kleinkinderen. Door bezuinigingen op de kinderopvang is het een stuk aantrekkelijker om een beroep te doen op 'gratis' alternatieven om het moderne gezin draaiende te houden. 

© Nationale Zorggids