Normal_erasmus_mc__still_

Een bestaand anti-epilepsiemedicijn werkt mogelijk ook tegen de ongeneeslijke ziekte neurofibromatrose type 1 (NF1). Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC. De onderzoekers ontdekten dat de hersenen van muizen beter ging werken door het medicijn en gaan het snel op mensen testen. Dat meldt De Volkskrant. 

Mensen die lijden aan neurofibromatrose type 1 maken onvoldoende van het eiwit neurofibromine aan. Dit komt door een genetische fout. Het eiwit is belangrijk voor de uitwisseling van signalen tussen hersenen en daarom hebben patiënten vaak te maken met leerproblemen en gedragsstoornissen. Voor kinderen is het door de ziekte lastig om regulier onderwijs te volgen.

De Rotterdamse onderzoekers dienden het middel toe bij muizen en zagen dat de muizen betere verbindingen hadden met hun hersenen dan muizen die het middel niet kregen toegediend. Het leervormogen verbeterde fors. De onderzoekers willen nu het medicijn testen op jongeren. In Rotterdam wordt daarom de hersenen van twee groepen jongeren met elkaar vergeleken: een deel krijgt het anti-epilepsiemedicijn, het andere deel placebo.

© Nationale Zorggids