Normal_sport_studenten__screenshot_

Het grootste gedeelte van sportclubs en organisaties die werken met minderjarigen en gehandicapten vraagt nog steeds geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van vrijwilligers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie begint daarom vandaag een grote campagne. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Een VOG moet voorkomen dat mensen die in het verleden zijn veroordeeld voor een zeden- of geweldsdelict niet meer als vrijwilliger aan de slag kunnen bij (sport)clubs die werken met minderjarigen of verstandelijk gehandicapten. Sinds dit jaar is een VOG voor sportclubs gratis, zodat de drempel voor het aanvragen verlaagd wordt. “Maar het merendeel doet het nog niet”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In vergelijking met twee jaar geleden, vragen in totaal bijna evenveel sportclubs een VOG aan. Twee jaar geleden vroegen 500 sportclubs in totaal 13.000 verklaringen aan, nu zijn dat er 11.655. Vorig jaar september was er opeens een stijging in de aanvragen, toen bekend werd dat hockeycoach Luigi G. jarenlang videobeelden maakte in de kleedkamer waar meisjes zich aan het omkleden waren.

Toch hikken clubs nog tegen drempels aan om opeens van hun vrijwilligers een papiertje te vragen. “Bestuursleden vinden het soms lastig om aan iemand die daar al 20 jaar rondloopt opeens zo'n verklaring te vragen. Dan moet je duidelijk zien te maken dat het niet met wantrouwen heeft te maken”,  zegt de woordvoerder.  

© Nationale Zorggids