Logo_humanitas_logo

Vorige week hield Kinderombudsman Marc Dullaert een pleidooi om er voor te zorgen dat jongeren die Jeugdzorg krijgen, na hun achttiende niet in een zwart gat vallen als de zorg van Jeugdzorg stopt. De kinderombudsman vroeg specifiek aandacht voor jongeren met een verstandelijke beperking. Humanitas vraagt aandacht voor een veel grotere groep jongeren die de Jeugdzorg op hun achttiende verlaten. Jongeren met redelijke verstandelijke vermogens en mogelijk ook een opleiding, zo meldt deze organisatie.

Ook voor deze jongeren is het een grote stap om van een periode met intensieve begeleiding door Jeugdzorg plotseling alleen te staan in de maatschappij, zo stelt Humanitas. Om deze jongeren te ondersteunen ontwikkelt Humanitas sinds 2014 op vijf plaatsen in Nederland het programma Jeugdsupport. In dit programma begeleiden vrijwilligers jongeren in en na de jeugdzorg. De vrijwilligers stimuleren de jongeren, helpen hen om zaken te ondernemen en geven desgevraagd advies. De vrijwilliger fungeert als vraagbaak zodat de jongere altijd iemand heeft om op terug te vallen. Dit met als doel om de jongeren te helpen bij de eerste zelfstandige periode in de maatschappij en om te voorkomen dat zij ontsporen.

Kinderombudsman Marc Dullaert wil graag passende maatregelen treffen voor kwetsbare jongeren, die de leeftijd van achttien jaar bereiken. Naar schatting worden jaarlijks circa 6.000 jongeren met een kinderbeschermingsmaatregel volwassen. Ze mogen dan zelf beslissen of ze nog gebruik willen maken van hulp, terwijl ze vaak niet in staat zijn de gevolgen van hun eigen handelen te overzien. Het gaat volgens Dullaert om jongeren die jeugdhulp ontvangen en vaak niet in staat zijn zelfstandig te functioneren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld jongeren uit de residentiële jeugdzorg of een pleeggezin, jongeren met een (licht) verstandelijke beperking, een psychische stoornis of zwerfjongeren.

© Nationale Zorggids