Normal_rok_meisje_vrouw2534

De enige twee instellingen in Nederland waar specialistische hulp aan meisjes geboden wordt die het slachtoffer zijn geworden van loverboys kunnen momenteel geen jonge vrouwen meer helpen. De slachtoffers krijgen daarom niet de hulp die ze nodig hebben. Beide instellingen hebben een wachtlijst omdat ze kampen met een tekort aan opvangplekken. Dit meldt Metro.

Geen directe toegang tot specialistische hulp kan de situatie van de slachtoffers verergeren, zo vertelt directeur Linda Terpstra van Fier, een behandel- en expertisecentrum voor geweldsslachtoffers in afhankelijkheidsrelaties. De ene instelling telt een wachtlijst van acht personen, en de andere een van zes personen. Terpstra: "Wachtlijsten zijn het recept voor herhaling. Er is nu extra geld nodig." Onder meer omdat het aantal loverboyslachtoffers stijgt, ondanks de toenemende aandacht. Volgens Fier komt dit omdat het erg makkelijk is om loverboy te worden. Het enige wat er voor nodig is, is een mobiele telefoon, internet en een meisje. Terpstra pleit er daarom voor dat er meer bewustwording voor loverboypraktijken komt in de samenleving. 
 
Volgens Fier is het aan gemeenten om te zorgen voor meer geld. De gemeenten zijn immers, sinds invoering van de nieuwe Jeugdwet, verantwoordelijk voor zorg aan mensen tot 18 jaar. Onder deze verantwoordelijkheid valt volgens het expertisecentrum ook het inkopen van specifieke hulp voor slachtoffers van loverboys. “Het moet er veilig zijn, er moet hulp zijn en onderwijs. De opvang mag bovendien niet gemengd zijn met bijvoorbeeld jongens die hun grenzen niet kunnen bewaken," aldus Terpstra. 
 
© Nationale Zorggids