Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

De wachttijden in de jeugdpsychiatrie lopen op. Kinderen staan maanden of soms wel een jaar op een wachtlijst voordat ze hulp krijgen. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.

De Nederlandse Zorgautoriteit concludeerde vorig jaar al dat de wachttijdennormen werden overschreden. Volgens kinderarts Annemarie van Bellegem van het AMC zijn de wachttijden zorgwekkend. “De wachttijden zijn echt veel te lang. Kinderen hebben weinig reserves en gaan er in die wachttijd soms zo op achteruit, dat ze in het ziekenhuis terechtkomen”, zegt zij. 

Ook Landelijk Platform GGZ kan deze situatie niet accepteren. “We kunnen ons ook niet voorstellen dat als een kind een been breekt, er wordt gezegd: Sorry het gipsbudget is op, kom over drie maanden maar terug. Deze kinderen hebben ook serieuze problemen en er moet gewoon zorg beschikbaar zijn.”

Sinds dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdpsychiatrie. Door bezuinigingen is er minder plek, met alle gevolgen van dien. Gemeenten mogen nu zelf bepalen welke wachttijden zij acceptabel vinden. Er is geen landelijke instantie die de gemeente controleert. Alleen de gemeenteraad heeft een controlerende functie.

© Nationale Zorggids