Normal_werk_werken_werkzoekende_baan_ontslag

Massaontslagen in de zorg zijn de trieste gevolgen van het kabinetsbeleid. Door enorme bezuinigingen op de thuiszorg, verpleeghuizen, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen verliezen tienduizenden mensen hun werk en krijgen kwetsbare mensen niet meer de zorg die nodig is. FNV Zorg & Welzijn roept het kabinet op in te grijpen en bezuinigingen te stoppen. Dat meldt FNV.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk: "We zien dat het helemaal mis gaat. Mensen die psychische zorg nodig hebben belanden op straat en worden opgepakt door de politie omdat ze een gevaar voor zichzelf en anderen zijn. Kwetsbare kinderen staan maanden op een wachtlijst voordat ze hulp krijgen van een psychiater en ouderen worden aan hun lot overgelaten. Ze kunnen vaak niet meer naar een verpleeghuis en op de zorg thuis wordt ook bezuinigd door het kabinet." 
 
Ook ziet de vakbond dat banen verdwijnen, omdat het kabinet wil dat familie en vrienden zorgtaken overnemen. Van Dijk: "Zorg is een vak. Dat moet je overlaten aan vakmensen. Het is fijn dat er mantelzorgers zijn die ondersteuning bieden, maar zij kunnen niet volledig het werk van vakmensen overnemen."
 
FNV Zorg & Welzijn wil dat het kabinet stopt met snijden in de zorg. Zorgmedewerkers in het hele land voeren continue actie voor het behoud van zorg en werkgelegenheid. Ook FNV en CNV voeren actie. Zij zullen op vrijdag 19 juni de volkspetitie 'Red de Zorg' overhandigen aan het kabinet. 

© Nationale Zorggids