Normal_unicef_op_school

(Novum) - Kinderen zouden op school een apart vak mensen- en kinderrechten moeten krijgen. "Elk kind moet weten wat zijn rechten zijn als je ouders scheiden, als je gepest wordt of wat het recht op privacy is", zegt Kirsja Oudshoorn van Amnesty International. Amnesty zit samen met UNICEF Nederland en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) in het Platform Mensenrechteneducatie, dat pleit voor mensenrechtenlessen op school.

"Leraren en docenten willen wel", aldus UNICEF Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat het VN-kinderfonds presenteert. "Bijna 80 procent van de basisschoolleerkrachten vindt kinderrechteneducatie belangrijk. In het voortgezet onderwijs geldt dit voor ruim 60 procent van de docenten."

Onlangs publiceerde het VN-Kinderrechtencomité een rapportage waarin het comité meer dan zestig aanbevelingen deed aan de Nederlandse overheid. Zo maakt het comité zich onder andere zorgen over de rechten van kinderen ten gevolge van de decentralisatie van de jeugdhulp en de invoering van Passend Onderwijs.