Normal_vaccinatie_prik_2534

Uit het RIVM-rapport ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland’ (verslagjaar 2015) blijkt opnieuw de grote inzet van ouders, GGD’en en consultatiebureaus voor de volksgezondheid. Zo ligt de gemiddelde deelname per vaccinatie tussen de 92 en 99 procent. Ook in Caribisch Nederland blijft de vaccinatiegraad voor DKTP en BMR onder zuigelingen ruim boven de 90 procent. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

Het deel van de zuigelingen dat de eerste DKTP-vaccinatie op tijd krijgt, is gestegen naar 89 procent. Tevens is de tijdige en volledige deelname aan de volledige primaire DKTP-serie (de eerste drie vaccinaties) in de afgelopen vijf jaar verbeterd van 60 procent naar 69 procent.
 
De deelname aan de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker blijft met 61 procent nog aan de lage kant. Daarnaast wordt voor de tweede BMR-vaccinatie voor 9-jarigen (93 procent), de gewenste deelname van 95 procent niet bereikt. Om groepsimmuniteit tegen mazelen te creëren, is een vaccinatiegraad van minimaal 95 procent nodig voor beide BMR-vaccinaties.
 
Het is belangrijk dat de inspanningen van de Jeugdgezondheidszorg samen met de ouders met kracht worden voortgezet. Niet alleen voor een goede bescherming op individueel niveau, maar ook voor de groepsimmuniteit, zodat ook kinderen die nog te jong zijn voor vaccinatie beschermd worden.
 
Het RIVM doet er zoveel mogelijk aan om de uitvoeringsinstanties én ouders goed voor te lichten over het Rijksvaccinatieprogramma. De veiligheid en effectiviteit van het programma worden continu gemonitord. 
 
© Nationale Zorggids