Normal_pen45

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom start vandaag een campagne tegen uithuwelijking. Om de start van de actie te markeren kregen honderden meisjes in Rotterdam vandaag een spiekpen. Een briefje in de pen geeft tips over wat de meisjes kunnen doen als zij bang zijn dat ze uitgehuwelijkt worden. Dit meldt de NOS. 

Zo staan op het spiekbriefje onder meer de telefoonnummers van hulpinstanties. Ook staan er tips op over hoe de meisjes de aandacht kunnen trekken. Doe bijvoorbeeld een lepel in je ondergoed als je op vliegreis gaat. Wanneer het meisje dan de beveiliging doorgaat gaat de metaaldetector af en kunnen zij om hulp vragen. Veel dochters zouden in de zomervakantie uitgehuwelijkt worden door hun ouders. 
 
Afgelopen jaar deelde de vrouwenrechtenorganisatie ook al pennen uit. Toen gebeurde het in Den Haag. De actie was een groot succes, aldus Shirin Musa, oprichter van Femmes voor Freedom. "Exacte cijfers hebben wij niet, maar we hebben wel heel veel reacties gekregen uit het land. Juist omdat een pen niet opvalt en makkelijk te verspreiden is, willen meisjes hem graag hebben. Niet altijd voor zichzelf, ook voor mensen in hun omgeving", zegt Musa.
 
Volgens het Verwey-Jonker Instituut werden er in Nederland in 2011 en 2012 181 gevallen van uitgehuwelijking gemeld. Recentere cijfers zijn er niet, maar deskundigen schatten dat het werkelijke aantal minimaal het drievoudige is van het aantal meldingen. 
 
© Nationale Zorggids