Normal_festival

Festivalgangers doen er verstandig aan om de festivalbandjes die ze krijgen niet te lang om te houden. Door het zweet onder de bandjes ontstaan duizenden bacteriën en die zorgen weer voor infecties en wondjes. Daarvoor waarschuwen onderzoekers uit Engeland, meldt NU.nl.

Jongeren bewaren deze bandjes vaak als aandenken aan een festival. Sommige laten de bandjes jaren om hun armen zitten om trots te laten zien dat ze op een bepaald festival zijn geweest. Microbioloog Alison Cottel van de Universiteit van Surrey onderzocht meerdere bandjes in haar laboratorium. "Uit de test blijkt dat de bandjes ruim 10.000 bacteriën bevatten. Dat is ongeveer twintig keer de hoeveelheid die je zou verwachten op bijvoorbeeld een kledingstuk."

De bacterie kunnen vervolgens gaan broeien en dat kan leiden tot snijwondjes, blaren, steenpuisten, infecties en in het ergste geval een voedselvergiftiging. "Het is niet verstandig om de bandjes lang te dragen. Zeker niet als je in de gezondheidszorg of horeca werkt, waar het risico bestaat dat de bacteriën kunnen verspreiden naar andere mensen."

© Nationale Zorggids