Logo_logo_rijksoverheid_ijz

In april 2015 deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek bij de afdeling pleegzorg van Leger des Heils Gelderland. Onderzocht werd of de organisatie zorg draagt voor verantwoorde hulp aan kinderen. De inspectie oordeelt dat de kwaliteit van de pleegzorg bij Leger des Heils Gelderland voldoende is. 

De afdeling pleegzorg van Leger des Heils Gelderland biedt diverse vormen van pleegzorg aan en de organisatie heeft pleeggezinnen, verspreid over de provincie Gelderland. Ten tijde van het onderzoek begeleidde de instelling 53 kinderen in pleeggezinnen. 

De afdeling pleegzorg van Leger des Heils Gelderland scoort voldoendes op alle criteria van de thema’s ‘Veiligheid’ en ‘Cliëntenpositie’. Zo houden de professionals bijvoorbeeld voldoende zicht op de veiligheid van de kinderen en de organisatie draagt in voldoende mate zorg voor de belangenbehartiging van kinderen en ouders. Op het thema ‘Uitvoering hulpverlening’ heeft Leger des Heils Gelderland drie van de vier criteria voldoende. De medewerkers handelen nog niet altijd volgens de voor hen geldende professionale standaarden. Zo voeren medewerkers risicotaxaties uit, maar niet altijd conform de instructies. Verder wordt bijvoorbeeld het vlaggensysteem te weinig ingezet in situaties waarbij dit volgens de organisatie de richtlijn is. Bij het thema ‘Organisatie’, wordt aan vier van de vijf criteria voldaan. Op het punt van systematisch kwaliteitsmanagement is verbetering mogelijk. Binnen de afdeling pleegzorg maken de medewerkers onvoldoende gebruik van het registratiesysteem voor incidenten en calamiteiten. Verder zijn de medewerkers en (pleeg)ouders nauwelijks op de hoogte dat incidenten en calamiteiten geregistreerd moeten worden en gemeld binnen de organisatie.
 
De inspectie verwacht van de afdeling pleegzorg van Leger des Heils Gelderland dat de organisatie binnen een half jaar voldoet aan de twee criteria die nu nog onvoldoende zijn. 
 
© Nationale Zorggids