Normal_sex_bed_seks_isabella_

Veertig procent van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft wel eens ongewild seks gehad. Daarnaast is 20 procent van de jonge vrouwen met seksuele ervaring verkracht. Dat blijkt uit onderzoek onder 10.000 jongeren door GGD Zuid-Limburg en de Universiteit Maastricht, meldt de NOS.

Er is onderzoek gedaan naar zes verschillende vormen van ongewenste seks. Het gaat daarbij om het kussen en aanraken van het lichaam en om orale, anale en genitale seks. Ongewenste seks komt vooral veel voor bij jongeren met een lage opleiding, van allochtone afkomst of met een groot aantal partners. Ook het gebruik van drank en drugs, op internet bezig zijn met seks en op zeer jonge leeftijd beginnen met seks zijn risicofactoren.

Eerder onderzoek ging uit dat twaalf procent wel eens is verkracht, maar dit onderzoek heeft ook naar andere vormen van seks tegen de zin in gevraagd.  "Ook lichtere vormen van seksueel misbruik als kussen tegen je wil en aanraken van het lichaam tegen je wil kwamen nu aan de orde”, zegt hoogleraar Christian Hoebe van de Universiteit van Maastricht.

Volgens Hoebe spelen ouders een cruciale rol in het voorkomen van seksueel misbruik. "Als die het al vroeg aankaarten en niet wachten tot de puberteit, heeft dat een positief effect. Goed voorgelichte jongeren beginnen later met seks en hebben veel minder vaak een soa." 

© Nationale Zorggids