Normal_vaccin

Er komt nog een onderzoek naar de bijwerkingen van de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut Lareb, komt er naar aanleiding van media-aandacht in het buitenland voor het vaccin en het besluit van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) om de geneesmiddelen nog een keer te gaan bekijken. Dat meldt de NOS.

Ieder jaar krijgen zo'n 60.000 meisjes vanaf dertien jaar de vaccinatie toegediend. Volgens directeur Agnes Kant van Lareb komen er over dit vaccin minder meldingen binnen dan over andere vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2006 zijn er totaal 1142 klachten binnengekomen. Kant ziet daarom ook geen reden om te twijfelen aan het vaccin. "We verwachten ook niet dat we iets gaan vinden”, zegt zij.

De klachten die binnen komen, zijn opmerkelijk en daarom komt er extra onderzoek. "We hebben wel opgemerkt dat er een aantal bijzondere meldingen over langdurige vermoeidheid bijzitten", zegt Kant. De vermoeidheid komt ook voor bij meisjes die de HPV-vaccinatie nog niet hebben gehad en daarom is het onduidelijk of de vermoeidheid komt door het vaccin. Met het extra onderzoek wil Lareb daar achter komen. Na de zomer neemt het onderzoeksinstituut contact op met de mensen die een melding hebben gemaakt.

Tot nu toe zijn er 49 gevallen bekend van meisjes die last kregen van vermoeidheid na de vaccinatie. Kant roept de mensen op om melding te doen als ze denken dat ze ook ernstig vermoeid zijn geworden door het vaccin. "Zonder melding kunnen we het ook niet onderzoeken."

© Nationale Zorggids