Normal_sigaret_roken

Roken in de auto, terwijl er kinderen inzitten, moet verboden worden. Dat vinden vooraanstaande long- en kinderartsen. Ouders zouden de effecten van nicotinedampen onderschatten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“De concentratie van de rook is ontzettend hoog. Ze kunnen zelfs acuut astma-aanvallen krijgen”, zegt kinderarts Jasper Been, van het Erasmus MC in Rotterdam. “Ze hebben zelfs tot twee keer zo veel risico op luchtwegklachten.''

In Engeland, Wales, Ierland, Italië en Frankrijk bestaan al rookverboden in auto's met kinderen. De artsen vinden dat de discussie in Nederland ook mag beginnen. Kinderen zijn namelijk nog niet sterk genoeg om voor zichzelf op te komen.

De Tweede Kamer lijkt vooralsnog niets te voelen voor een rookverbod in auto's met kinderen. “Wij zeggen altijd: 'wat mensen doen achter de voordeur, daar gaan wij niet over,''' zegt PvdA-Kamerlid Marith Rebel. “Een aantal autofabrikanten heeft de asbak al uit de auto gehaald.'' SP-Kamerlid en oud-huisarts Henk van Greven vindt een rookverbod niet nodig. ”Als een ouder zijn kind elke dag patat geeft, is dat ook ongezond. Maar dat verbieden we ook niet”, zegt hij.

Vorige week toonde Been en collega's aan dat er in Engeland acht procent minder kinderen dood worden geboren sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheid. Ook het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen is met bijna acht procent gedaald.

© Nationale Zorggids