Normal_normal_hoofdluis

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat luizen niet houden van haargel en haarlak. Dit blijkt uit de nationale luizenregistratie die het RIVM een halfjaar geleden gestart is, zo meldt het instituut.

Volgens RIVM-expert Desirée Beaujean is de uitkomst een eyeopener. Zo blijkt onder meer dat van de jongens die gel gebruiken 3 procent hoofdluis heeft en van de jongens die dit niet gebruiken ligt het percentage op 6 procent. Ook haarlak lijkt niet in trek bij luizen. Zo heeft 7 procent van de meiden die haarlak gebruikt luizen, tegenover 12 procent bij meiden die dit niet gebruikt.
 
Uit de registratie blijkt daarnaast dat luizen bijna net zo vaak voorkomen op middelbare scholen als op basisscholen. Het RIVM benadrukt dat dit een punt van aandacht is voor middelbare scholen, omdat alleen op basisscholen gebruik wordt gemaakt van luizenzakken en luizenmoeders.
 
Via het punt 'Luis thuis' zijn inmiddels 1200 meldingen binnen gekomen van luizen. Daarnaast doen maandelijks 350 gezinnen mee aan een vragenlijst. “Dat zijn 1250 gezinsleden, waarvan ongeveer 8 procent luizen heeft of heeft gehad in de afgelopen zes maanden. Dat vinden wij best veel”, aldus Beaujean. 
 
© Nationale Zorggids