Logo__cid_image001_jpg_01d0e585

De drie nominaties voor de Hersenbokaal 2015 zijn bekend. De Hersenbokaal 2015 richt zich op kinderen en jongeren met hersenziekten en heeft als thema: goede informatievoorziening en voorlichting over hersenaandoeningen. De winnaar met de meeste stemmen krijgt 35.000 euro om het project uit te voeren. Dat meldt de Hersenstichting.

BijDeHand! is het eerste project. Dit project wil de kwaliteit van leven en de mogelijkheden binnen het (regulier) onderwijs voor kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) verbeteren met een landelijk, interactief school- en thuisprogramma. Het project bestaat uit de uitbreiding en landelijke implementatie van het al gerealiseerde succesvolle handboek 'Ik hou nog steeds van appeltaart' met een toepassingsgerichte Waaier. Ook biedt het een thuis- en onderwijslespakket met een Prikkelwijzer en een film waarin leerlingen vertellen over hun NAH.
 
Het tweede project is Speels Brein. Dit is een voorlichtings- en doeprogramma dat de neurocognitieve ontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar met hersenletsel stimuleert. De makers willen meer weten over de ontwikkeling van waarneming, aandacht en (werk)geheugen van heel jonge kinderen. Het eindproduct zal bestaan uit het gelijknamige boek Speels Brein voor ouders, een draaiboek voor een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders en een website.
 
Het derde project is Friends4future. De makers van dit project willen in een ‘voor en door jongeren'-formule voorlichting geven over de eigen hersenaandoening. Zo leren studenten kijken naar hun sterktes en zwaktes en hoe ze die in hun sociale omgeving kunnen inzetten. Zowel hun eigenwaarde als hun deelname aan de samenleving worden vergroot. Ook medestudenten krijgen een toegevoegde leerervaring omdat ze als hulp of buddycoach kunnen worden ingezet.
 
De filmpjes van de drie genomineerde projecten zijn op de website van de Hersenstichting te zien. Iedereen kan een stem uitbrengen. Het project met de meeste stemmen wint. De winnaar wordt bekendgemaakt op 15 oktober.
 
© Nationale Zorggids