Normal_geld

De regio Zuidoost-Utrecht stevent af op een tekort van 6,2 miljoen euro op de jeugdzorg. Volgend jaar wordt het tekort waarschijnlijk nog hoger. Dat blijkt uit door de vijf gemeenten zelf bijeengesprokkelde cijfers over het eerste half jaar, meldt Binnenlands Bestuur. 

Het gaat om de gemeenten Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Utrechtste Heuvelrug en Zeist. Voorlopig gaat het alleen om de kosten die gemeenten maken voor jongeren met ernstige problematiek die in jeugdinstellingen verblijven. Ook op de overige jeugdzorg kan een tekort optreden, maar de gemeenten durven daar nog geen uitspraken over te doen.

Via een brandbrief hebben de gemeenten staatssecretaris Van Rijn om hulp gevraagd. De jeugdzorgbudgetten zijn volgens de gemeenten gebaseerd op onjuiste historische gegevens van het afgelopen jaar. Volgend jaar wordt de situatie nog zorgwekkender als de regio minder geld krijgt. Dit jaar bedroeg het budget 41,9 miljoen euro, in 2016 is dat nog 38,5 miljoen euro.

Het tekort kunnen de gemeenten niet in hun eigen begroting oplossen. “In onze regio is een onhoudbare situatie onstaan”, zegt woordvoerder Frank Kools namens de regiogemeenten. “In deze situatie is het maken van afspraken met de andere regio’s in de provincie over de inkoop 2016 van zware zorg haast onmogelijk geworden.” Binnen twee weken hoopt de regio met Van Rijn tot een oplossing te komen.

© Nationale Zorggids