Normal_jeugd

Het gat dat ontstaat tussen jeugdzorg en volwassenenzorg moet worden gedicht. Dat schrijft een groot aantal jongerenorganisaties in een brandbrief die alle wethouders zorg vandaag ontvangen, meldt de NOS.

Volgens de jongerenorganisaties pakt de overgang van jeugdzorg naar volwassenenzorg slecht uit. Tot achttien jaar vallen jongeren onder de jeugdzorg, maar als ze volwassen zijn mogen ze zelf beslissen of ze zorg willen blijven ontvangen. Dat gaat vaak mis.

Sinds dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In veel gemeenten is onduidelijk waar de jongeren na hun achttiende verjaardag terecht kunnen. Ze krijgen te maken met zoveel loketten en procedures, dat ze het niet meer zien zitten.

Kinderombudsman Marc Dullaert sprak in mei al zijn zorgen uit over deze kwetsbare groep. Volgens hem kan deze groep de gevolgen van het eigen handelen niet overzien. Hoewel de problemen al langer bekend zijn, is in de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt om deze problemen op te lossen, zo stelt de Kinderombudsman.

De brief is onder andere ondertekend door Ieder(in), de belangenorganisatie voor mensen met een beperking, en het Landelijk Platform GGz.

© Nationale Zorggids