Normal_brief_geld_vijftig

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil geen maximale tarieven invoeren voor de eigen bijdragen die gemeenten aan inwoners voor wmo-zorg rekenen. De gemeenten die te hoge eigen bijdragen door hebben berekend, moeten dit corrigeren van de bewindsman. Dit benadrukte Van Rijn in het Kamerdebat van woensdag. Zo meldt Binnenlands Bestuur. 

Eerder werd bekend dat er gemeenten zijn die een te hoge eigen bijdrage in rekening brengen bij hun inwoners. Volgens de berichten zouden de gemeenten een hogere eigen bijdrage vragen voor de wmo-voorzieningen dan zij moeten betalen aan de zorgaanbieder. Deze gemeenten moeten het te veel betaalde geld nu terugbetalen aan de desbetreffende inwoners, vertelde Van Rijn. De eigen bijdrage moet gebaseerd zijn op de kostprijs van een wmo-product en mag hier niet bovenuit komen. 
 
De kostprijs verschilt per gemeente, omdat gemeenten zelf hun zorg inkopen. Wanneer een gemeente dit dus niet goed heeft gedaan, betaalt de inwoner. Dit stelde CDA-kamerlid Mona Keijzer. Zij pleitte voor een landelijk, maximum tarief. Van Rijn heeft dit echter afgewezen. 
 
Naast de melkkoe-signalen over de eigen bijdrage, zij er ook signalen binnen gekomen dat er inwoners zijn die zich geconfronteerd zien met forse rekeningen. Er is inmiddels een onderzoek gaande naar de stapeling van eigen bijdragen, zo liet Van Rijn weten. Aan de hand van dit onderzoek moet duidelijk worden met wat voor bedragen cliënten te maken krijgen en of deze eigen bijdragen leiden tot zorgmijding. Vervolgens wordt er gekeken of er wettelijke aanpassingen nodig zijn. 
 
© Nationale Zorggids