Logo_rivm_logo

Geef kinderen die geen vlees en zuivel eten extra vitamine B12 en zink. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een nieuw onderzoek, meldt NU.nl.

Het RIVM wilde weten of kinderen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen als ze vlees en zuivel gedeeltelijk of geheel uit hun voeding laten. Daarom werd het menu van 1279 kinderen via vragenlijsten en eetdagboeken onderzocht. Het weglaten van vlees en zuivel zou ervoor kunnen zorgen dat kinderen mogelijk te weinig mineralen als calcium, ijzer, zink en vitamine B12 binnenkrijgen. Dit kan problemen opleveren in de groei van deze kinderen. Daar staat tegenover dat het vervangen van zuivel en vlees door fruit, groente en granen beter is voor het milieu. Ook verlaagt het de risico's op hart- en vaatziekten.

Uit het onderzoek van het RIVM is gebleken dat kinderen die dertig procent minder vlees en zuivel eten, negen procent minder verzadigd vet en 8 procent meer vezels binnenkrijgen. Wie vlees en zuivel volledig uit het menu weglaat, krijgt 26 procent minder verzadigd vet en 29 procent meer vezels binnen. Er ontstond dus een tekort aan vitamine B1, B12 en zink.

De onderzoekers stellen dat voldoende nutriënten in de dagelijkse voeding van groot belang is voor een gezonde groei van kinderen. 

© Nationale Zorggids