Normal_kind_jongen_ogen_jong_2343

De COA, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de PO Raad gaan een Regieteam Asielkinderen vormen. Dit team moet gaan zorgen voor een goede ondersteuning van deze groep kinderen. Dit meldt de Primair Onderwijs Raad. 

Op dit moment huisvesten asielzoekerscentra in heel Nederland zo'n 5500 kinderen in de basisschoolleeftijd en dat aantal zal naar verwachting nog fors toenemen de komende tijd. Veel basisscholen zijn niet voorbereid op de grote toestroom van asielkinderen. De PO Raad waarschuwt dat er binnen een maand serieuze problemen zullen ontstaan. Zo dreigt er een tekort aan schoollocaties, gespecialiseerde (Nederlandse taal)leerkrachten en lespakketten.
 
Het Regieteam beperkt zich echter niet tot het aanpakken van de onderwijsproblematiek. De vluchtelingenkinderen hebben in brede zin ondersteuning nodig, waaronder jeugdhulp en traumaverwerking, huisvesting en vervoer. Ook op die gebieden waarschuwen betrokken organisaties voor knelpunten. Het Regieteam Asielkinderen moet op al deze gebieden tot een adequate oplossing komen. Een gemandateerde centrale regisseur moet het Regieteam gaan leiden.
 
© Nationale Zorggids