Normal_depressief_gezicht

Wanneer pubers die kampen met ernstige depressie het antidepressivum paroxetine krijgen, veroorzaakt dat alleen maar schade. Tieners kunnen zelfs pogingen tot zelfdoding ondernemen wanneer zij het in Nederland veelgebruikte middel tegen depressie krijgen. Dit concluderen onderzoekers in een artikel dat in het medische tijdschrift The BMJ is geplaatst, zo meldt het NRC.

In de jaren negentig werd een onderzoek uitgevoerd naar het middel. Een groep van 275 12- tot 18-jarigen deed mee aan het onderzoek, en de conclusie destijds was dat paroxetine werkt in het tegengaan van depressies bij jongeren en dat er nauwelijks bijwerkingen zijn. Paroxetinefabrikant Smith Kline Beecham sponsorde het onderzoek. De geneesmiddelenfabrikant zou gegevens over de schadelijke bijwerkingen achter hebben gehouden of weg hebben gewerkt. Volgens de onderzoekers is deel van de boete van 3 miljard dollar die GSK (waar SKB nu bij hoort) in 2012 aan de Amerikaanse overheid moest betalen te danken aan de fraude van het paroxetine-onderzoek. 
 
Echter, Nederlandse kinderen en jongvolwassenen krijgen ook nu nog paroxetine voorgeschreven. Een andere SSRI wordt ook veel voorgeschreven, maar ook hier wordt voor gewaarschuwd. Desondanks blijkt uit de cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen dat afgelopen jaar 8000 12- tot 18-jarigen deze middelen slikten. Maar liefst 32.000 18- tot 25-jarigen kregen de SSRI's. 
 
Paroxetine is in Nederland de meestgebruikte SSRI. 600.000 Nederlands slikken een dergelijk middel. Terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar Farmacotherapeutisch Kompas over paroxetine schrijft: “bij patiënten jonger dan 25 jaar bestaat meer kans op suïcide en suïcidale gedachten en is goede vervolging aangewezen.”
 
Volgens The BMJ ontvangt de American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) jaarlijks 500.000 tot 1 miljoen dollar van farmaceutische industrieën. Het tijdschrift voert actie tegen de invloed van de farmaceutische industrie op onderzoeksresultaten. De onderzoeken worden namelijk gebruikt voor marketingdoeleinden. Redacteur Doshi: “Artsen werden ertoe overgehaald om paroxetine ook aan depri-kinderen voor te schrijven omdat de studie had laten zien dat het middel 'opmerkelijk veilig is en goed werkt'.” 
 
© Nationale Zorggids