Normal_chemo

Een moeder die tijdens haar zwangerschap een kankerbehandeling ondergaat, hoeft niet bang te zijn voor eventuele gevolgen bij haar kind. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt namelijk dat deze kinderen het net zo goed doen als kinderen die niet werden blootgesteld aan een kankerbehandeling. Dat meldt De Morgen. 

De Belgische wetenschappers onderzochten 129 kinderen bij wie de moeder tijdens de zwangerschap kanker kreeg. In vergelijking met de controlegroep bleken er geen verschillen te bestaan in mentale ontwikkeling of medische problemen. Ook de kinderen van wie de moeder met kanker geen behandeling onderging, presteerde even goed.

Er is dus geen enkele reden om de zwangerschap te beëindigen of de kankerbehandeling uit te stellen, stelt hoogleraar Frédéric Armant van de KU Leuven. Het kindje is goed genoeg beschermd tegen chemo- en radiotherapie.

Overigens lijkt vroeggeboorte een groter probleem te zijn, want de onderzoekers zagen bij deze kinderen een vertraagde mentale ontwikkeling in vergelijking met de controlegroep. “Vermijden van vroeggeboorte is dus belangrijker dan het vermijden van chemotherapie”, aldus Armant.

© Nationale Zorggids