Normal_van_rijn

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in gesprek over de ouderbijdrage in de jeugdhulp. In de Tweede Kamer bestaat er nogal wat weerstand tegen de bijdrage die ouders moeten leveren. Dat meldt de Volkskrant.

Sinds dit jaar is het voor ouders verplicht om een bijdrage te betalen voor alle vormen van jeugdhulp met verblijf. In voorgaande jaren hoefde dat nog niet voor psychiatrische hulp aan kinderen die niet meer thuis wonen. Regeringspartij PvdA drong aan op een onderzoek om te kijken hoe deze ouderbijdrage uitpakt en of het ook een drempel is richting hulp.

Dat onderzoek is voor Van Rijn aanleiding om nog eens te praten met VNG. Hij wil met een nader voorstel komen voorafgaand aan de behandeling van zijn begroting voor 2016.

Waar PvdA tegenstander is, is VVD juist voorstander. Het is niet onredelijk om een vergoeding te vragen voor de dagelijkse kosten van levensonderhoud, zo stelt de VVD. Coalitiepartij PvdA vindt juist dat financiën geen drempel mogen vormen als het gaat om zorg aan kwetsbare kinderen. “Ouders met kinderen die jeugdhulp krijgen (zoals met psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking) worden op onrechtvaardig hoge kosten gejaagd door de ouderbijdrage”, zegt PvdA-Kamerlid Loes Ypma.

© Nationale Zorggids