Normal_depp

Emotionele verwaarlozing of psychologisch, lichamelijk of seksueel misbruik kunnen op latere leeftijd een sterk negatieve invloed hebben op iemands mentale gezondheid. Deze jeugdtrauma’s vergroten namelijk de kans op angst- of depressieve stoornissen. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Jacqueline Hovens van de Universiteit Leiden, meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Het onderzoek van Hovens laat zien dat alle vormen van jeugdtrauma een risicofactor vormen voor het ontwikkelen van angst- of depressieve stoornissen op volwassen leeftijd. Het sterkste verband werd gevonden bij mensen met een gecombineerde angst en depressieve stoornis. Hoe vaker mensen in de jeugd zijn verwaarloosd en misbruikt, des te sterker was het verband met het ontstaan van een angst of stoornis.

Hovens, die op 29 oktober promoveert, concludeert ook dat de jeugdtrauma’s een negatieve invloed hebben op het psychosociaal functioneren (zoals werk, inkomen en sociaal netwerk) op volwassen leeftijd.

Hovens is van mening dat hulpverleners in de jeugdzorg standaard moeten screenen op eventuele verwaarlozing en misbruik van kinderen. Op die manier kunnen de gevolgen beperkt worden.

© Nationale Zorggids