Normal_arbeid

Jongeren met een arbeidshandicap of aandoening die wel willen werken, zijn onzichtbaar voor de overheid. Dat stelt Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan. De brancheorganisatie van sociale werkbedrijven maakt zich grote zorgen om jongeren die geen baan vinden en geen uitkering krijgen. Dat meldt Trouw. 

Jongeren met een arbeidshandicap of aandoening kregen tot vorig jaar op hun achttiende verjaardag een Wajong-uitkering. Sinds dit jaar zijn de regels echter verscherpt. Alleen de mensen die voor tachtig procent zijn afgekeurd krijgen een uitkering, de rest valt onder de Participatiewet. De gemeente is verantwoordelijk voor een betaalde baan voor deze groep.

Door de veranderde regelgeving komen er nu per maand 200 nieuwe Wajongers bij, terwijl dat er vorig jaar nog 1500 per maand waren. Gemeenten zijn echter nog niet klaar om de grote groep nieuwe arbeidsbeperkten aan een baan te helpen. Als ze bij hun ouders wonen, komen ze bovendien niet in aanmerking voor een uitkering. De jongeren worden dan niet opgenomen in de administratie van de gemeentelijke sociale dienst. Het gevolg is dat deze groep helemaal uit beeld raakt.

“Wij hopen enorm op nieuwe arbeidsbeperkten die we kunnen plaatsen bij bedrijven”, zegt De Haan. “Ondernemers willen hen echt wel aannemen, omdat ze hebben afgesproken met staatssecretaris Jetta Klijnsma dat ze honderdduizend arbeidsbeperkten aan een baan helpen. Maar het gebeurt niet. De aantallen vallen ons behoorlijk tegen."

Volgens Cedris is het een probleem dat het UWV veel mensen niet aanmerkt als arbeidsbeperkt, waardoor werkgevers loonkostensubsidie mislopen. Werkgevers kunnen dan niet profiteren van voordelen als zij arbeidsbeperkten in dienst nemen. De Haan stelt dat er negentig sociale werkbedrijven klaar staan om de doelgroep te helpen. “Wij kunnen alles regelen en goed beoordelen of iemand wel of niet in het landelijke doelgroepregister thuishoort. Laat ons dat doen en laat het UWV alleen op eventueel misbruik controleren. Zoals het nu gaat, schiet het niet op.”

© Nationale Zorggids