Normal_pinda

Kinderen met een verhoogd risico op een pinda-allergie moeten juist pinda’s eten. Wachten met het geven van pindaproducten werkt averechts. Het is tijd om het roer om te gooien, schrijven onderzoekers in het Canadese Medical Association Journal, meldt de Volkskrant. 

In Nederland gebeurt dat al, want volgens het Voedingscentrum is er voldoende bewijs dat het wachten met geven van pinda’s averechts werkt. “Daar is onder kinderartsen consensus over aan het ontstaan”, zegt Astrid Postma-Smeets, expert op het gebied van voeding en gezondheid.

Sinds februari adviseert het Voedingscentrum om alle producten die een allergische reactie kunnen oproepen niet aan de kant te schuiven. Het gaat naast pinda’s ook om koemelk, tarwe en schaal- en schelpdieren. Het meest overtuigende bewijs komt van het King’s College begin dit jaar. Ze toonden in een onderzoek onder allergie-gevoelige baby’s aan dat slechts 1,3 procent op 3-jarige leeftijd een pinda-allergie had nadat ze als baby regelmatig een pindasnack kregen. Andere baby’s kregen een dergelijke snack niet en van hen had veertien procent op 3-jarige leeftijd een allergie.

Volgens de Groningse allergoloog Jan de Monchy is het duidelijk wat ouders moeten doen. “Dit is een belangrijke boodschap. Nog steeds denken heel veel ouders van kinderen met een verhoogd risico op een allergie dat ze er goed aan doen te wachten met allergene voedingsmiddelen. Of ze stoppen er te snel mee, als kinderen onschuldige reacties vertonen.”

© Nationale Zorggids