Normal_alcohol_bar

De bijdrage van het horecasluitingstijdenbeleid van gemeenten aan het beperken aan alcoholgebruik onder jongeren moet niet worden overschat. Deze voorzichtige conclusie trekt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in haar rapport 'Tot in de kleine uurtjes'. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Aan het onderzoek deden 159 gemeenten mee, waarvan 24 kleine, 86 middelgrote en 49 grote gemeenten. Het horecasluitingstijdenbeleid is volgens veertig procent van de gemeenten bedoeld om alcoholgebruik onder jongeren te matigen. STAP-directeur Wim van Dalen is van mening dat we dat effect niet moeten overschatten. “Je ziet het niet terugkomen in het beleid. Dat is toch afgestemd op het beperken van overlast en op belangen van ondernemers. Ze lijken redelijk content met hun beleid.”

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is volgens Van Dalen de late sluiting van voetbalkantines. Zij krijgen veel ruimte van gemeenten: sommigen sluiten pas rond twee of drie uur in de nacht. Van Dalen: “Ik had niet verwacht dat voetbalkantines zoveel ruimte kregen van gemeenten. Ik denk dat gemeenten er zelf ook wel van opkijken. Wat is precies de functie ervan? Is er over nagedacht? De horeca is er niet blij mee. Hun belangen zijn niet terug te vinden.”

Gisteren maakte bureau Intraval bekend dat jongeren voor zichzelf steeds minder alcohol kopen. Uit de studie blijkt dat dit jaar 1 procent van de 14- en 15-jarigen wel eens alcoholhoudende drank koopt voor zichzelf of anderen. Voor jongeren van 16 en 17 jaar is dit 10 procent. In 2011 lagen deze cijfers veel hoger. Toen gaf 9 procent in de leeftijdsgroep van 14 en 15 jaar aan wel eens drank te kopen, voor 16- en 17-jarigen was dat 78 procent. 

© Nationale Zorggids