Normal_app_smartphone_iphone

Het versturen van vele appjes en het doen van spelletjes op de smartphone kan gevaarlijk zijn. Kinderen kunnen er namelijk een 'appnek' van krijgen, stelt een Australische chiropractor. Dat meldt RTL Nieuws. 

Dr. James Carter zegt dat hij veel patiënten in zijn praktijk ziet die kampen met nekklachten. Dit komt omdat zij te lang voorover gebogen op hun telefoon zitten te spelen. De druk op de nek neemt daardoor toe. Op röntgenfoto's die de arts laat maken zijn de krommingen in de wervelkolom duidelijk te zien. Hij zegt dat de helft van de kinderen last hebben van dergelijke klachten.

"Veel patiënten klagen over hoofdpijn, maar het blijkt dat gebruik van smartphones de oorzaak is", zegt Carter. Een operatie kan nodig zijn als de klachten niet verdwijnen. De arts zegt dat de kinderen meer moeten bewegen en gezond moeten leven, dan wordt een appnek voorkomen.

In Nederland spelen dergelijke problemen nog niet, stelt Joost Wessels van het UMCG. "In UMCG zien we geen toename van aantal kinderen met nekklachten door smartphones", zegt hij.

© Nationale Zorggids