Normal_logeerhuis

Het ministerie van VWS heeft besloten om de norm voor het logeren van verstandelijk beperkte cliënten te verhogen naar 156 etmalen per jaar. Dat blijkt uit een bericht dat de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) van het VWS heeft ontvangen.

Verstandelijk beperkte cliënten hebben de mogelijkheid om te verblijven in een logeerhuis. Momenteel ligt de wettelijk vastgestelde norm op 104 etmalen logeren per jaar. Dit heeft tot gevolg dat een bepaalde groep kinderen niet meer thuis kan blijven wonen omdat de belasting voor het thuisfront te hoog is. Daarom heeft de VGN gelobbyd voor een hoger aantal etmalen logeren per jaar.
 
Deze normverhoging naar 156 etmalen gaat voor zowel Zorg in Natura (ZIN) als Persoonsgebonden Budget (PGB) gelden. Door deze tijdige berichtgeving kunnen cliënten en budgethouders hiermee rekening houden in hun plannen voor 2016. Dit besluit moet nog geformaliseerd worden. Voor 2015 bestaat er een overgangsrecht, waarbij een overschrijding van 104 etmalen per jaar is toegestaan.
 
© Nationale Zorggids