Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_kindermishandeling_kinderrechten_moedig

De problemen met de jeugdzorg die de kinderombudsman gisteren in een rapport heeft gepresenteerd, bevestigen de meldingen die FNV Zorg & Welzijn binnenkrijgt. Gemeenten kiezen vaak voor de goedkoopste in plaats van de beste zorg, bepalen zonder de juiste vakkennis welke zorg wordt aangeboden en bieden te lichte zorg aan kinderen met zware problemen, aldus de bond. "Jeugdzorgmedewerkers zijn dé specialisten. Wij willen dat gemeenten deze mensen hun werk laten doen en dat zij bepalen welke zorg nodig is," aldus bestuurder Gert Noortman.

Onlangs publiceerde FNV Zorg & Welzijn de resultaten van een enquête onder 750 jeugdzorgmedewerkers. Driekwart van de medewerkers is ontevreden over de zorg die nog geboden kan worden sinds gemeenten dit jaar verantwoordelijk zijn geworden voor jeugdzorg, zo blijkt uit deze enquête. Het is vaak onduidelijk hoe gemeenten toezicht houden op de kwaliteit van zorg en ook weten gemeenten volgens een meerderheid niet welke zorg nodig is. 

Zo zegt een respondent: "Door de veranderingen in de jeugdzorg heb ik al veel kinderen de dupe zien worden. Bezuinigingen, vertrouwenspersonen en therapeuten die wegvallen, groepen die sluiten, kinderen die moeten verhuizen, kinderen die nu niet naar de beste plek kunnen omdat er geen contracten met de gemeenten zijn. Ik vind het erg triest dat kinderen die al zoveel mee hebben gemaakt in hun leven en behoefte hebben aan stabiliteit, de dupe zijn van al deze maatregelen. Mijn werk gaat steeds meer om geld draaien en steeds minder om de kinderen en hun ouders. Ik vraag me soms af hoelang ik nog achter mijn werk kan/wil staan."
 
© Nationale Zorggids