Normal_budget_geld_bezuinigingen35

De Vereniging Nederlandse Gemeenten, het ministerie van Volksgezondheid en Per Saldo hebben in september afgesproken dat budgethouders voor 1 oktober duidelijkheid zou hebben over het recht op een pgb in 2016. Per Saldo, staatssecretaris Van Rijn en de Sociale Verzekeringsbank melden nu dat er weer meer problemen zijn. Dit meldt Gemeente.nu.

Staatssecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer laten weten dat er nog steeds moeilijkheden zijn met de pgb-betalingen. Volgens de staatssecretaris krijgt ongeveer 5 procent van de budgethouders hun geld nog niet op tijd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) meldt ook dat er deze maand weer meer meldingen binnen zijn gekomen. 
 
Volgens belangenvereniging Per Saldo zijn er niet alleen nog steeds problemen met de uitbetalingen, maar ook met de overgangsregeling. Veel budgethouders melden dat zij, hoewel het 1 oktober is geweest, nog geen bericht hebben ontvangen van hun gemeente over hun budget voor 2016. Volgens Per Saldo komt dit omdat de 1 oktober deadline verschillend geïnterpreteerd wordt. Zo stelt de vereniging dat zij vindt dat de afspraak inhoudt dat budgethouders op 1 oktober allemaal een afgeronde herbeoordeling en budgettoekenning moeten hebben gekregen. Of als dit niet op tijd gelukt is, dat zij een een mededeling van hun gemeente moeten hebben gekregen waarin staat dat de huidige indicatie met het huidige budget wordt verlengd tot 1 mei 2016, waarbij de herbeoordeling na 1 oktober kan plaatsvinden.
 
Er zijn echter gemeenten die de afspraak interpreteren als zijnde dat zij ook na 1 oktober nog een herindicatie-proces in gang kunnen zetten die op 1 januari 2016 van kracht wordt, zolang zij de budgethouder hier maar voor 1 oktober van op de hoogte hebben gesteld. Per Saldo stelt dat deze interpretatie fout is. Als gemeenten niets willen veranderen of de deadline van 1 oktober niet halen, dan mogen ze meer tijd nemen voor de herbeoordeling, maar dat moet het huidige budget in ieder geval tot 1 mei 2016 verlengd worden. Budgethouders moeten namelijk voor 1 oktober weten of hun situatie vanaf 1 januari kan wijzen, aldus de belangenvereniging.
 
© Nationale Zorggids