Normal_jongeren4534

Minderjarige criminelen die kampen met depressies, zwakbegaafdheid of alcohol- of drugsverslavingen worden als onderdeel van hun straf wel door rechters naar instellingen verwezen. Steeds meer van deze jonge criminelen komen echter niet in een instelling terecht. Justitiemedewerkers hebben dit gemeld. CDA eist actie. Dit meldt RTL Nieuws. 

Er zijn in ieder geval zeven zaken bekend waarbij een rechter oordeelde dat een jongere hulp moet krijgen in een instelling en waarbij de crimineel vervolgens niet in een instelling komt. Redenen hiervan zijn een gebrek aan plaatsen, geld en bureaucratische beletsels. In alle gevallen kampen de jongeren met meerdere problemen en zijn ze opgepakt voor diefstal, mishandeling en afpersing. De rechter verwijst de jongere naar een instelling in de hoop dat een behandeling voorkomt dat de jongere weer de fout in gaat. In een zaak werd bijvoorbeeld een criminele jongere tot negen maanden jeugddetentie veroordeeld. Alle instellingen kampen echter met wachtlijsten en daarom kan er geen plek voor de jongere gevonden worden. 
 
De CDA is geschrokken en eist actie van staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Vanmiddag is er een Tweede Kamer debat over jonge criminelen. CDA-Kamerlid Peter Oskam: "Je merkt dat er geen plek voor hen is, dat wachtlijsten heel groot zijn, of dat er geen geschikte behandeling voor handen is. Daardoor worden ze niet opgenomen in een inrichting. Ze blijven buiten op straat en plegen opnieuw strafbare feiten. Het gaat van kwaad tot erger."
 
© Nationale Zorggids