Normal_anesthesie_personeel_ziekenhuis

Anesthesie op jonge leeftijd geeft geen verhoogd risico op neurologische schade op de langere termijn. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waar onder andere het UMC Utrecht aan heeft meegewerkt. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet, meldt NU.nl.

28 grote kindercentra in zeven landen onderzochten vanaf 2006 de langetermijneffecten van anesthesie bij 722 kinderen jonger dan vijf maanden. Deze baby's hadden een liesbreukoperatie nodig en waren verder gezond. Ze kregen een algemene anesthesie van een uur en de controlegroep kreeg een ruggenprik.

Twee jaar na de operatie is bij alle kinderen de psychomotorische ontwikkeling geanalyseerd en daaruit bleken geen verschillen tussen de twee groepen. Dit zou het eerste bewijs zijn dat anesthesie geen schade veroorzaakt bij jonge kinderen op een termijn van twee jaar.

"Zowel ouders van kinderen die geopereerd moeten worden als chirurgen en anesthesiologen hebben behoefte aan duidelijkheid", zegt Jurgen de Graaff, kinderanesthesioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. "Dat moet deze studie gaan opleveren en de eerste resultaten zijn geruststellend. Een kortdurende blootstelling aan anesthetica bij kinderen lijkt geen probleem te zijn."

Er zijn nog wel kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Volgens De Graaf kan je oudere kinderen beter testen en daarom worden de patiënten op vijfjarige leeftijd opnieuw onderzocht. Daarnaast betreft het in dit onderzoek een korte anesthesie en dat zegt dus nog niets over langdurige toediening van anesthetica. “Daar staat tegenover dat er bij het merendeel van de operaties bij jonge kinderen juist eenmalig en kort anesthesie wordt toegediend”, aldus De Graaf. 

© Nationale Zorggids