Normal_misbruik

Misbruikslachtoffers krijgen meer tijd voor de schadevergoedingsregeling. Deze mensen hebben soms zoveel moeite met de aanvraag, dat meer tijd nodig is. Dat meldt de Volkskrant. 

De huidige regeling loopt tot het einde van dit jaar, maar is nu verlengd tot eind februari. Dat gaan minister Van der Steur van Justitie en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vandaag bekendmaken.

Oud-kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat de aanvragen beoordeelt, zegt dat het slachtoffers erg veel moeite kost om het aanvraagformulier in te vullen. “Dit zit soms ver weg gestopt. Wij horen van mensen dat ze voorheen redelijk functioneerden, maar sinds de rapporten van de commissies Deetman en Samson over seksueel misbruik totaal van de kaart zijn.”

De verlenging is bedoeld voor kinderen die tussen 1945 en 2012 onder de verantwoordelijkheid van de overheid in pleeggezin zijn geplaatst en volgens zijn misbruikt. Slachtoffers hebben drieënhalf jaar tijd zich te melden.

Volgens de commissie-Samson was het misbruik in kindertehuizen en pleeggezinnen langdurig en ernstig, terwijl verantwoordelijken dat nauwelijks door hadden. Na het rapport, gepubliceerd in 2012, hebben 650 slachtoffers een formulier ingevuld. Er was op minstens 800 gerekend. De maximale schadevergoeding bedraagt een ton.

© Nationale Zorggids