Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

Leerlingen van het speciaal onderwijs, oftewel leerlingen die een beperking hebben, worden na hun opleiding rechtstreeks opgenomen in het doelgroepregister voor garantiebanen. Die toezegging doet staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. Door de keuring door het UWV overbodig te maken, hoopt de staatssecretaris de administratieve last door de invoering van de Participatiewet binnen de perken te houden. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Vanuit de Tweede Kamer kreeg Klijnsma forse kritiek over de bureaucratische rompslomp die het creëren van garantiebanen tot nu toe met zich mee brengt. Werkgevers willen wel maar lopen tegen diverse obstakels aan. Zo zijn de keuringen van het UWV dermate streng dat er te weinig mensen in het doelgroepenregister terecht komen. “De zorgvuldigheid zorgt dat het doel voorbij gestreefd wordt”, stelt Kamerlid John Kerstens van de PvdA.
 
Eerder dit jaar werd al besloten dat leerlingen uit het speciaal onderwijs zich rechtstreeks bij het UWV kunnen melden voor keuring. Omdat nu blijkt dat jongeren die sindsdien zijn gekeurd allemaal in het register zijn opgenomen, kan de keuring net zo goed afgeschaft worden volgens Klijnsma. De staatssecretaris beloofde daarnaast een werkgroep in te stellen die gaat onderzoeken of er nog meer mogelijkheden zijn om de bureaucratie terug te dringen. De staatssecretaris blijft er echter bij dat de garantiebanen alleen bedoeld zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.
 
© Nationale Zorggids